Hoppa till sidans innehåll

Rönningens kör och ridklubb delar inbjudan till föreläsningar som anordnas av Roslagens RKK 

Inbjudan gäller alla hästintresserade

Söndag den 12 februari och söndag den 26 februari kl 18.00
St Olofsgården i Rö söder om Rimbo
Avgift 50:- 

Landslagsveterinär på plats


 TVÅ MÖTEN MED LANDSLAGSVETERINÄR MIA SVENSSON

Mia Svensson har varit aktiv inom distansridning sedan 1996. De första åren som tävlande, arrangör och även som domare. 2006 anställdes Mia på Mälaren Hästklinik efter avlagd veterinärexamen. Hon har jobbat länge med ortopedi men nu är det mest inre medicin. Deltar i veterinärkommissonens arbete på mellan 5 till 10 st Distanstävlingar per år.

 FEI veterinär sedan 2006
 CEI3* official
 CEI3* Treating Veterinary.
 Landslagsveterinär för Sverige

Hästens Rörelseapparat Söndagen den 12 februari kl. 18.00

Rörelseavvikelser är den vanligaste uteslutningsorsaken för distanshästar. Vad tittar veterinärerna på när vi travar upp hästarna på tävling? Hur lätt är det egentligen att avgöra om hästen har ont, och i så fall var? Vi tar även upp hur träningen och tävlandet på de långa distanserna 120 och 160 km sliter på hästens ben, och vad vi som tränare och ryttare kan göra för att minimera detta. Hur mycket påverkar underlag, benställning och hovbeslag? Hur ska vi tänka kring träning och återhämtning för att hästen ska klara tävlingarna?

Hästens Metabolik Söndag 26 februari kl 18.00

Homeostas kallas det tillstånd då alla biokemiska faktorer i kroppen är i balans. Rätt kroppstemperatur, vätskebalans, och pH är som vi alla vet avgörande för att både häst och människa ska leva och må bra, likaså tillgång på syre och energi samt möjlighet att göra av med slaggprodukter. Långvarig fysisk aktivitet ställer ofta till det så att många av dessa faktorer hamnar på fel nivå. Hur gör vi för att upprätthålla homeostas hos våra hästar medan de gör sina enorma prestationer? Hur påverkas hästens olika kroppssystem av att springa långt och hur upptäcker vi tecken på fel? Vi går igenom de vanligaste problemen som leder till uteslutning pga metaboliska orsaker på tävling. Vad säger egentligen de olika parametrarna i veterinärernas protokoll? Vad kan man se på ett blodprov? Vad är viktigt att tänka på vid utfodring, både hemma och på tävling?

VÄLKOMNA!

Distansritt är en väldigt unik sport. Det finns ingen motsvarighet på humansidan - om man tänker efter. För trots att tävlingarna kan beskrivas som "maraton för hästar" så gäller det ju inte bara att springa så fort som möjligt på en lång sträcka - utan att få hästen att må så bra som möjligt medan den gör det. Denna aspekt av sporten kräver en stor kunskap och lyhördhet hos utövarna. Vi vet inte hur det känns i våra hästars kroppar, vi vet inte vad de tänker. På humansidan kan man gott traggla sig igenom de sista etapperna av ett ultralopp på sina sista reservkrafter, svimma när man passerat mållinjen, tillbringa natten på ett sjukhus och bli kallad en "tapper hjälte". Men detta är inte något vi vill utsätta våra hästar för! Veterinärerna på våra tävlingar ser visserligen oftast till att små problem upptäcks i tid, innan de utvecklas till något allvarligt - men det är vårt ansvar som tränare och ryttare att känna vår häst och ha kunskap nog att avgöra när något är på väg att hända. Eller ännu bättre - förhindra att det någonsin händer. Vid två tillfällen i vinter får vi möjlighet att fördjupa oss i de två ämnen som påverkar vår vardag med våra elitidrottare till hästar mest; slitage och skador på rörelseapparaten samt metaboliska problem. Naturligtvis ingår förebyggande av skador och riskmedvetenhet i alla träningsprogram - oavsett om det gäller andra ridsporter eller löpträning för människor. Ingen presterar på topp när man är skadad! Disciplinöverskridande De ämnen som kommer att behandlas har du nytta av oavsett vad du gör med din häst - kanske i synnerhet vid tillfället då vi pratar om rörelseapparaten

Inbjudan pdf

Uppdaterad: 24 JAN 2017 08:03 Skribent: Mayron Söder
Epost: This is a mailto link

 Älgparken

 

 Himla

 

 

 

logo-bingolotto

 

276463_115799545165120_709757572_q

Postadress:
Rönningens Kör och RK - Ridsport
Carina Lindahl, Björnbo 40
74496 Järlåsa

Kontakt:
Tel: 0739812289, 018391184
E-post: This is a mailto link

Se all info